sponsor

Wednesday, 13 April 2011

PONDOK TUA SEMANGAT WAJA

Pondok ini terletak jauh di pedalaman.Jauh dari kebisingan dan hiruk piruk kota. Di sini tenang dan damai. Kawan Aku Allahyarham Cikgu Saidin Tasek Cempedak pernah bercerita tentang pondok ini. Pengasasnya Tuan Guru Haji Md Nahu.Tuan Guru cukup cekap dalam soal nahu. Lantaran dia digelar Hj Md Nahu..

Menurut mudir pondok sekarang ini,Ustaz Kamel yang juga pernah berguru dengannya, Tok Guru cukup menekankan soal nahu dalam pengajian ummuminya.Menghafal adalah satu yang semestinya dilakukan. Ustaz Kamel juga memberikan penekanan yang serupa.Pondok ini hanya menyaji pengajian secara ummuni sahaja. Tidak ada nizommi.Oleh tidak bukanlah perkara yang luarbiasa jika pelajar masuk keluar  dari pondok. Menurut Ustaz Kamel mereka ini keluar untuk bekerja seketika kemudian datang semula.

Tidak ada sebarang sijil diberikan di sini. Tidak ada empat thanawi di sini.Di sini sebagai perintis. Sebagai pembuka jalan. Ada yang terus pulang ke kampung dan menjadi imam ditempat sendiri. Tidak kurang ada dikalangan anak didiknya menyambung pelajaran ke sekolah pondok di Yala,Selatan Thailand.

No comments:

Post a Comment