sponsor

Thursday, 29 December 2011

Malam di Yala Bersama Ustaz Kamaruddin

Selepas solat isyak perut terasa lapar.Di Pekan Yala gerai makanan dan restoran masih dibuka. Peminat setia masih ramai. Ustaz Kamaruddin mencadangkan makan makanan dipesan setelah jemu makan hidangan yang sudah siap tersaji.Makanan ini sudah sejuk. Selera hendak makan pun tiada. Aku,Ustaz dan keluarga makan Restoran Rina. Kak Ju,isteri Ustaz Kamaruddin,komen."makanan sedap,tukang masakpun comel." Aku akui apa yang Kak Ju katakan itu dalam hati. 
Baru pukul 10.30 malam waktu di Yala. Gerai di jalanan masih dikunjungi oleh peminat setianya.Gerai ini kebanyakannya menghidangkan makan yang siap untuk dimakan.Masih banyak pilihan boleh dibuat walaupun malam sudah merangkak tua.

Kami sudah dua malam di Yala.Pekan Yala tenang malam itu. Setenangan air di kali. Tiada bedilan.Tenang. Juga tiada letupan bom yang mengoyak ketenangan malam. Tiada kupa-kupa malam yang merayap mencari pelanggan.

Menurut Ustaz Kamaruddin seorang aktivis sosial, baginya letupan bom dan bedilan semacam orang Cina main mercun sewaktu menyambut Tahun Baru. Wilayah Yala bukanlah asing bagi beliau.Anak beliau pernah menuntut di Pondok Hj Harun sebelum melanjutkan pelajaran ke Mesir. Beliau sudah khatam jalan dan lorong di Yala. Sudah 20 tahun beliau bergandingan dengan daerah yang penuh luka dan berdarah ini.

Rombongan kami sepatutnya 10 orang. Tetapi yang datang hanya 8 orang sahaja. Mereka tidak datang kerana urusan peribadi yang belum diselesaikan. Ada kemungkinannya berkaitan dengan berita negatif yang sampai ke telinga mereka.Wa'LLahu a'lamu bi 'l-sawab.

Oleh Shakir Taha

No comments:

Post a Comment