sponsor

Saturday, 21 January 2012

Pondok Hj Harun,Yala

Sekolah Menengah Agama Yala atau lebih dikenali dengan nama "Pondok Hj Harun".Sekolah ini kini mempunyai bilangan pelajar seramai 5 500 orang. Menurut  Ustaz Abdul Rahman Tupah, salah seorang pentadbir di sekolah ini,dahulu terdapat lebih daripada 6 000 orang pelajar yang menuntut di sini. Mereka datang dari Malaysia,Indonesia,Singapura dan Brunai. Oleh kerana pergolakan yang berlaku di Selatan Thai bilangan pelajar luar yang datang menuntut merosot sedikit.
Tetapi bilangan pelajar tempatan yang datang menuntut di sini tetap setia.Biar apapun yang terjadi, mereka tidak gusar, tidak mudah patah semangat.Pihak berkuasa di Bangkok ada memberi peruntukan kepada sekolah ini dengan  syarat bahasa Thai mestilah diajar di sini.Tetapi peruntukan yang diberikan  tidaklah mampu menampong kos perbelanjaan sekolah ini.
Menurut Ustaz Kamaruddin Kassin, perbelanjaan di sini lebih jauh murah berbanding dengan Malaysia.Yurannya hanya RM60.00 sebulan termasuk makan dan minum.  Beliau pernah menghantar anak lelakinya belajar di sini dan kini sedang melanjutkan pelajarannya di Qahirah, Mesir.


Oleh Shakir Md Taha

No comments:

Post a Comment