sponsor

Sunday, 20 October 2013

Anak As Syahid Diganggu Tentera Penjajah Siam

As- Syahid Ramli gugur dalam pertempuran ketika berjuang empat tahun yang lalu. Ketika itu umurnya 45 tahun.(tiada gambar di sini).Biarpun beliau sudah pulang menemui Penciptanya Yang Berkuasa tetapi penjajah Siam masih berdendam lagi. Pihak tentera Siam selalu datang ke rumah mencari anak lelakinya yang bernama Amran. Amran anak muda yang tidak berdosa. Dia tidak pernah melanggar undang-undang negara. Dia tidak terlibat dengan sebarang jenayah atau dadah. Semua itu dia tidak terlibat. Dia anak kampung biasa masuk hidup aman dan menjaga ibu.

Tentera Siam akan datang tanpa mengira waktu. Dengan angkuh dan sombong tentera Siam berkata, "Ini negara kami. Bila-bila kami boleh datang ke rumah awak." Adat Melayu yang penuh sopan tentulah menolak perbuatan tentera penjajah Siam masuk ke rumah tanpa membuka kasut! Bukan rumah As- Syahid Ramli mereka masuk tanpa membuka kasut,,rumah orang Melayu lainpun serupa.

Semasa hidupnya As-Syahid seorang yang cukup kreatif. Tayar terpakai telah dikitar semula menjadi hiasan di halaman rumahnya yang cukup indah dan berseni.

Tayar terpakai dibuat tempat duduk. Dia menggunakan skru untuk mencantumkan tayar yang  dipotong menjadi tempat duduk.

No comments:

Post a Comment