sponsor

Monday, 24 June 2013

Syahidnya Seorang Pahlawan Muda

Kami temui anak muda ini dalam keadaan lemah,sakit kerana disiksa dan didera oleh tentera penjajah Siam. Beliau ditahan dalam penjara oleh tentera penjajah atas tuduhan yang tidak jelas. Dia kemudiannya dibicara oleh mahkamah dan dijatuhkan hukuman bunuh.Dia tidak dapat hadir ke mahkamah kerana masalah kesihatan.

Setelah mendapat tahu dijatuhkan hukuman bunuh beliau masuk 'hutan' dan bersama pejuang. Itu setahun yang lalu.

Tapi kini dia telah tiada. Hafizi Abdul Qani telah syahid pada 24 Mei Jumaat 2013 jam 4.00 petang. Kepulangannya ke Kampung Pupur,Menara telah dihidu oleh anjing penjajah. Maklumat telah sampai ke tangan tentera penjajah.Kira-kira 200 orang tentera termasuk  polis datang untuk menyerang Hafizi. Beliau hanya seorang diri untuk menghadapi tentera penjajah yang begitu ramai. Beliau tidak gentar. Dengan tenaga dan kekuatan yang ada beliau berhempas pulas melawan tentera penjajah Siam.

Walaupun rumahnya dikepung hebat dia tetap melawan. Dia tidak mahu menyerah. Membunuh atau dibunuh. Dia terus melawan sehinggalah gugur sebagai seorang syuhada pada petang Jumaat.

Mayatnya telah dikebumikan di belakang Mesjid Darul Ehsan,Kampung Pupur, Menara,Patani Darussalam. Abangnya,as syahid Mubaraq juga disemadikan di sini.

Ibunya Puan Muslimah cukup bangga mempunyai dua orang anak lelaki yang syahid. Amin.

No comments:

Post a Comment